Megszűnik a munkahelyem

A múlt héten közölte velünk a főnököm, hogy egy hónap múlva megszűnik a munkahelyünk. Nem tudom, hogy mi tévő legyek?.

A munkalehetőségek

Választhatok, hogy keresek magamnak itthon másikaggenstein-581771_1280 munkát, amit a mai helyzetben nagyon nehéz, de szóba került az is, az egyik barátom vetette fel, hogy menjek ki külföldre dolgozni.

Körbekérdeztem, az ismerőseim között, akik már dolgoztak külföldön, hogy hogyan találhatok munkát, milyen munkára van lehetőségem. Mindenki hozzátett, egy keveset, az információival.

Jani barátom, ő éveket dolgozott kint külföldön. Aztán, mikor a kislánya megszületett, és vettek egy házat, azt mondta, nem csinálja tovább, mert a család az első most a számára. Másik haverom, Karesz, csak rövid ideig volt kint, nem az ő világa, jó gyerek, de nem tudom, mi igazán, az ő világa? Ő azt gondolom, nem szeret dolgozni. Mindig valamit üzletel, így van neki annyi, amennyi szükséges.

A helyes döntés

Sokat mérlegeltem a többiek véleményét, és természetesen, a szüleimmel is megbeszéltem. Ők azt javasolták, hogy próbáljam ki, ne tántorítson el senkinek a véleménye, ha én úgy gondolom, hogy képes vagyok rá.

Végül úgy döntöttem, hogy belevágok, és keresek magamnak munkát. Azt se tudtam, hogy hogyan álljak neki. Te tudod, hogyan, hol érdemes külföldi munkát keresni? Hogy fogok olyat találni, fogalmam nem volt. Persze, az internetet böngésztem, és hívogattam a hirdetéseket össze vissza, de volt aki csak azt mondta, hogy küldjek neki ennyi, meg annyi pénzt, és akkor küld egy ajánlatot. Már majdnem hittem az egyiknek, és be is akartam fizetni, a kért összeget, mikor lebeszéltek róla, hogy még véletlenül se fizessek.

Már majdnem feladtam, mikor rátaláltam egy külföldi munkaközvetítő cégre, akik ausztriai munkalehetőséget kínálnak. Már a telefont se akartam pazarolni rájuk, így elsősorban küldtem egy mailt nekik, és vártam a válaszukat vissza.

Másnap jött a válasz a cégtől, egy tájékoztatót is küldtek, hogy hogyan működik a dolog. Személyes találkozót kérte, hogy mindent meg tudjunk részletesen, és pontosan beszélni.

Annyi papírt kellett elintézni hozzá, hogy azt hittem, soha nem lesznek készen. Kiderült, hogy nem is kell messzire mennem, mert ők vállalják sok minden lefordítását, a szükséges német nyelvre. Természetesen, mielőtt bárki azt gondolná, ezek nem ingyen készülnek, még véletlen se gondoljuk azt.

Mik szükségesek

Szakács végzettségem van, így azért könnyebb, és sok lehetőség közül választhatok. Számtalan hotel, és panzió keres szakácsot. Mindegy, hogy fő szakácsnak kellenék, vagy sima „mezei” szakácsnak, nekem bármelyik megfelelne.

Az irataim lefordítása után, mindent egy számítógépre tették. Egy

gombnyomással több száz hotel kapta meg az önéletrajzomat. Gondolom, hogyan nézegethették, mustrálhatták, vajon ha felvesznek, megfelelek e?

A lényeg, hogy az elkövetkezendő napokban, ettől a több száz hoteltől kaptam számtalan választ, és munka ajánlatot.

Végül, körülbelül, tíz állásra szűkítettem le nagy nehezen a listát. Hogy mi alapján? Hát nehéz volt, de szűrni kellett. Az elsődleges szempont, hogy most nem a kihívást kerestem  első sorban, tehát nem akartam egy négy, vagy öt csillagos hotelbe menni dolgozni, megfelel a kisebb is. Aztán, a távolság, hogy a legeldugottabb helyre se menjek, mivel oda el is kell jutni valahogyan, és sok átszállással nem olyan jó. A munkaidő, a munkanap is befolyásoló tényezők voltak.

Minden összesítve, úgy gondolom, jó választás volt, az ausztriai munkalehetőség. Nem bántam meg, hogy belevágtam. Mára már egy hónapja kint dolgozom. Már kaptam fizetést is, tudom, miért is dolgozom. Amennyit lehet, félre szeretnék tenni, hogy egy kocsit tudjak vásárolni belőle. Ha így halad, nem is kell sokat várnom rá, hiszen jó fizetést kaptam.