A városiasodás hatásai

Gyerekkoromban egy faluban nőttem fel. Igen, faluban! Hiába minősítették idő közben várossá, nekem mindig is falu marad. Soha nem tudnék városnak nevezni egy olyan helységet, ahol még a 2010-es években is nagyságrendileg több a földutak száma, mint az aszfaltozottaké. Értem én, hogy ez így autentikus, meg hagyományőrző, de egyszerűen nem áll a számra a város megnevezés a kicsiny szülőfalumra. Akárhogy is próbálom. Rengeteg szabályt és kritériumot tettek arra, hogy egy község mikortól nevezhető városnak, de úgy gondolom, hogy ez mind csak arra jó, hogy a vidékre menekült, urbánus környezethez szokott emberek lelki békéjét ne háborgassák azzal a tudattal, hogy vidékiek, hagy érezzék magukat továbbra is városinak, csak amolyan kertvárosinak.

Azonban azzal, hogy a kicsiny szülőfalumat kinevezték városnak, adu kártyákat adtak a helyi vállalkozók és kereskedők kezébe. Értem ezalatt azt, hogy az eddig szerényebb árakon futó telkek, családi házak egy csapásra felvették a Budapest külső kerületeiben található ingatlanok árát. Mondván, hogy jó a közlekedés és infrastruktúra, így már egyből mindenki nagyvárosi üzletembernek érezte magát. Még én is elgondolkodtam azon, hogy eladom az örökölt telkemet, és az árán beruházok valami aprócska lakásba.

De vannak ám, akik a tettlegességig fajultak. A kisboltban – most már a legtöbben csak közértnek hívják – majdhogynem duplájára emelkedtek az árak, de ami még sokkal rosszabb, a régi fogorvosom is olyan tarifát állított össze, ami általában egy budapesti fogászaton megszokott. Nem is nagyon szerettem ehhez a fogorvoshoz járni, mert nem volt a legügyesebb fajta, állandóan csak problémássá vált az, amihez hozzányúlt, de hosszú évekig nem is volt szükségem a segítségére. Amikor fény derült a turpisságra, akkor is a nagypapámat vittem csak fogpótlásra, és már a rendelőben esett le az árunk, amikor megláttam a felszökött fog implantátum árakat. Még volt egy kis időnk a kezelés előtt, ezért gyorsan utánanéztem neten, és meglepődve tapasztaltam, hogy jó néhány profibbnak és kedvezőbbnek tűnő fog implantátum árakat lehet már találni máshol.

Miközben belemerültem a fog implantátum árak világába, kinyílt az ajtó, és a nagypapámat szólították. Látnotok kellett volna, mint egy anyatigris, úgy ugrottam fel. A doktornő tudomására adtam, hogy a már régebben összeállított kezelési terv közel sem ezeket az árakat tartalmazta, mint amivel jelenleg dolgozik. Ekkor jött a szöveg, hogy de hát az árváltozás lehetőségét ő mindvégig fenntartotta, így rövid tárgyalásunkat követően kézen fogtam a nagypapát, bevágtam a kocsiba, és elhajtottam az egyik kedvező fog implantátum árakat ajánló fogászat címének irányába.

Nagy szerencsénk volt, mert az orvos pont tudott minket fogadni, egy másik beteg időpontjának lemondása okán, így megvizsgálta a nagypapát és kidolgozott a részére egy sokkal kedvezőbb árajánlatot. Nem sokkal később el is készült a fog implantátuma, és papa olyan boldog lett ettől, hogy nem győzött hálálkodni a fogorvosnak. Mióta tapasztaltam, hogy mennyivel másabb a páciensek kezelése, sőt az árlista, meg egyáltalán maga a környezet is, csak ehhez az orvoshoz járok, és szépen lassan az egész családot is átszoktatom erre. A régi orvosom meg csak dolgozzon egészen nyugodtan az új városlakók fogsorán.