A városi életmód és az alkohol

Nemrég egy kávézóban véletlen fültanúja lettem egy beszélgetésnek, amit két fiatal hölgy folytatott le egymással. Arról beszéltek, hogy mennyire felgyorsult az emberek életritmusa a korábbiakhoz képest, azonban hiába születtünk sokan ebbe bele, nem mindenki tud hozzá alkalmazkodni.

Mivel a fővárosban lakom én is, elgondolkoztam a hallottakon. Rájöttem, ez valóban így van. Gyakran én is észreveszem magamon, hogy stresszesebb vagyok a kelleténél, pedig alapvetően nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott természetem van. De sokszor az óriási tömeg, a nyüzsgés, a zsúfoltság nekem is már gondot okoz, hiszen kislány koromban egy kisvárosban éltem. A férjem révén kerültem fel Budapestre, amit abszolút nem bántam meg, de megvannak a maga hátulütői.

Amikor az egyik hétvégén a szüleimnél jártunk ebéden, felmerült ez a téma. Mint nemrég megtudták, az egyik fiatalkori barátjuk elhunyt májelégtelenségben, amit a hosszú évek óta tartó alkoholizmus okozott. Nagyon megrendített a hír. Anyukám elmondta, hogy tudomása szerint nem tudta felvenni a főváros ritmusát soha, pedig már hosszú ideje lakott Budapesten. A házassága nem volt felhőtlen, és a munkahelye sem volt éppen a legstresszmentesebb. Ezen okokból kifolyólag az alkoholba menekült, és sajnos nem tudott ebből a függőségéből kilábalni, ami végül a vesztét okozta.

alkoholizmus kezelése

Pedig az alkoholizmus kezelése ma már egy nagyon is létező dolog, számos szervezet kínál segítséget a bajba jutott embereknek. Nemrégiben olvastam egy programról, ami pont ezt célozza. A szenvedélybetegeknek nyújt segítséget egy 28 napos programon belül. A fő hangsúlyt arra helyezik, hogy ezeknek az embereknek megtanítsák újra, hogyan kell kimászni a legmélyebb gödörből, és hogyan kell az élet nehézségeit alkohol nélkül kezelni. A józan ön- és életszeretet elérésében segédkeznek az e programban dolgozók.

Nem kell az anonimitás miatt sem aggódni, ha esetleg a páciens nem szeretné, ha valaki “rábukkanna” a kezelés alatt. A program helyszíne egy eldugott, diszkrét helyen van, ahová idegen látogató nem mehet be. A hozzátartozóknak viszont hétvégente biztosítanak lehetőséget látogatásra, és a témával kapcsolatos előadásokon is részt vehetnek.

Ezen felül a program letelte után lehetőség van arra is a kezelteknek, hogy kapcsolatban maradjanak a központtal, ezáltal segítve, hogy józanok maradjanak. Illetve később különböző alkalmakra hívják meg az itt dolgozók volt pácienseiket, hogy találkozzanak, eszmecserét folytassanak, tapasztalatot cseréljenek, így támogatva egymást.

Sajnos nem egy szenvedélybeteg van a családunkban, akik más – más magánéleti problémák miatt fordultak az alkohol vagy a kábítószerek felé. De jó tudni, hogy van ez a lehetőség, így nem kell tehetetlenül néznünk, ahogy teljesen elpusztítják magukat. Ilyenkor csupán egy jó szóra, támogatásra van szükség, hogy megerősítsük az adott emberben, hogy mi itt vagyunk nekik, ahhoz, hogy elinduljanak a gyógyulás felé vezető úton.