Milyen a jó városi cipő?

Nemrég tönkrement a kedvenc utcai lótifuti cipőm, úgyhogy elkezdtem keresgélni a neten, méltó utód után kutatva. Nem egyszerű feladat az ilyesmi, egy városban rohangálós cipőnek ugyanis sokféle igényt kell kielégítenie egyszerre: legyen strapabíró, kényelmes, divatos, lehetőleg jól variálható különféle szettekkel, ezen kívül bírja ezt a szélsőséges nyári időjárást, és a kánikulában szellőzzön, de özönvízben se menjen tönkre.

Elsősorban online szerettem volna vásárolni, ezért webshopok között kezdtem el keresgélni – a fő szempontom az volt, hogy minél szélesebb palettáról, minél többféle márka közül válogathassak, épp ezért nagyon örültem, amikor belebotlottam a cipomarket.hu webshopjába.

Az oldal amellett, hogy rengeteg különböző stílust képviselő márka modelljeit forgalmazza, széles választékot biztosít az egyes márkákon belül is, így valóban rendkívül sokrétű palettáról válogathatunk. A menü többféle szempont mentén is kategorizálja a cipőket, így keresgélhetünk nemek, cipőtípusok vagy márkák szerint is, ráadásul mindegyik kategórián belül külön szűrhetünk méretre és színre is. Ha a felsoroltakon kívül másféle szempontunk lenne, akkor az oldal tetején található keresőmezőt használva érhetjük el a számunkra releváns találatokat – én például vászoncipőre szűrtem rá ezzel a módszerrel a “vászon” keresőkifejezést használva. A vászoncipők között már csak azért is tűnt célszerűnek szétnézni (túl azon, hogy esztétikailag kedvelem a vászonból készült cipőket), mert gyakran találhatóak közöttük a sportos és elegáns megjelenés közötti átmenetet képviselő darabok, amelyek könnyen társíthatóak átlagos hétköznapi szettekkel, ezen kívül többnyire kényelmesek is. A cipomarket.hu vászoncipői között többféle fazon és szín között is válogathattam – a kedvencem egyébként egy sötétkék S. Oliver darab lett, de a Bugattitól és a Helly Hansentől is jöttek találatok. A vászon azért is jó választás amúgy, mert általában jól szellőzik, így nyári utcai rohangáláshoz kifejezetten ideális – sokkal inkább, mint egy papucs vagy szandál, ami csábító viselet lehet ugyan a nagy melegben, a nyitottság ára azonban az, hogy a lábunk sokkal közvetlenebbül van kitéve a nagyvárosi utcák minden mocskának.

Akit a nagyvárosi kosz kevésbé aggaszt, a papucsok és szandálok között is szétnézhet egyébként – számtalan olyan modellt fog találni, ami speciális anatómiai kialakításának köszönhetően megfelelő tartást biztosít a lábnak, hosszú sétákat és sietős rohangálást is lehetővé téve ezáltal (érdemes lehet megkukkantani a Batz vagy a Comfort papucs kínálatát ezügyben, de más márkáknál, például az S.Olivernél vagy a Marco Tozzinál is találhatunk ebből a szempontból jól eltalált darabokat).

Jó kiindulási alap lehet az is, ha egyszerűen csak kiválasztjuk a “női cipő” kategóriát, majd a kissé kaotikus és végtelennek tűnő listát szín szerint szűrjük. Nekem például a kék és a fekete szinte minden szettemben megjelenik valamilyen formában – a kék cipők között több jópofa Riekerbe is belefutottam, pedig a Rieker cipők között egyébként nem biztos, hogy magamtól keresgéltem volna.

Jó ötlet egyébként körbenézni a leértékelt termékek között is, ahol akár 60-70%-os árengedménnyel is kifoghatunk dolgokat – én például így fedeztem fel egy tök király barnás árnyalatú Mustang cipőt, 15.990 helyett 4.797 Ft-ért.

Ha tehát egy városi sétákhoz és hétköznapi rohangáláshoz ideális “mindenes cipőt” keresünk, akkor több mint érdemes körülnéznünk a cipomarket.hu webshopjában! A rengeteg márka és modell között ugyanis szinte biztosan találunk majd kedvünkre valót.