Ha nem találod a boltokban, akkor irány az internet

Az elmúlt időszakban teljesen beleástam magam a natúr kozmetikumok házi gyártásába. Eléggé problémás a bőröm, a bőrgyógyász pedig azt javasolta, hogy hagyjak fel a drogériákban kapható kencékkel, és forduljak a természetes összetevők felé.

Vannak egyszerűbb és vannak komplikáltabb receptek is. Az egyszerűbbek közé tartozik, amikor simán természetes vajat kenünk a bőrünkre, például shea vajat. Ekkor nem kell bíbelődni a krémkészítéssel, mert maga a natúr termék használható a bőrön. Vannak olyan krémek, melyek dúsabbak, gazdagabbak ásványi anyagokban és vitaminokban, ezeket hosszabb procedúra elkészíteni. Vannak olyan adalékanyagok, melyek segítenek a krémek összeállításában, ilyen a xantán gumi, amely az általam készíteni vágyott krémek egyik alapanyaga. Igyekszek minden komponenst bioboltokból, gyógyszertárakból beszerezni, hogy tényleg tiszta és ellenőrzött kencék kerüljenek a bőrömre, azonban xantán gumit sehol sem találtam a városban.

Elmentem a város összes, általam ismert bioboltjába, herbáriájába és gyógyszertárába, kilométereket kutyagoltam az utcán ezért az egyszerű kis összetevőért, de sehol sem találtam. Végül megvilágosodtam, és felmentem az internetre, hogy megrendeljem ezt a hiánycikket. Az általam ismert online kozmetikum webáruházakból a legkedveltebb a Humanity Áruház, ahonnan rendszeresen rendelek különlegesebb összetevőket, melyeket a bioboltok ritkán, vagy egyáltalán nem forgalmaznak.

A webáruházban a xantán gumi Xanthan Gum néven fut (https://www.humanityaruhaz.hu/termek/xanthan_gum.html). Ez egy fehér színű, állagjavító, gélképző anyag, olyasmi, mint a konyhában a zselatin vagy az agar-agar. A natúr kozmetikumokban emulgeálószernek használják, azaz a krém olajbázisát és a vízbázisát egyesíti. A xantán gumi helyett szoktak még használni glicerint, de az nem vegán termék, míg a xantán gumi növényi eredetű, természetes anyag. Az emulzió mellett másik nagyon hasznos tulajdonsága, hogy a folyadék viszkozitását szabályozza. Ez annyit tesz, hogy nagyon folyékonyból kevésbé folyékonyat varázsol, tehát a krém állaga kenhetőbb lesz, a kézen és az arcon más érzetet nyújt.

Szóval felmentem a Humanity Áruházba, és megtaláltam a xantán gumit, melyet 100 g-os kiszerelésben árulnak. Ez az adag elég sok házi kencére elegendő, de mivel hiánycikk, ezért többet rendeltem belőle, 3 zacskónyit. Por állagú, műanyag tasakban árulják, szinte korlátlan ideig eláll száraz, fénytől és melegtől védett helyen. Itt megtalálható a linkje: https://www.humanityaruhaz.hu/termek/xanthan_gum.html

Ha már arra jártam, akkor körbenéztem a webáruházban, mert számtalan nagyon hasznos, nélkülözhetetlen alapanyagot árulnak, így betáraztam egész évre elegendő kencére. Csak így éri meg, hiszen a szállítási költséget mindenképp ki kell fizetni, akár 1 terméket, akár 100-at rendelek.

GLS csomagküldő szolgálattal küldik a csomagokat, a dobozoláskor ügyelnek rá, hogy minél kevesebb műagyag csomagolóanyagot használjanak, ezzel is védve a környezetet, csökkentve a hulladéktermelést. 2 napon belül megérkezett hozzám a xantán gumit is tartalmazó küldemény, alig vártam, hogy kipróbálhassam. Ugyan voltak előtte is receptjeim, de ha már a Humanity áruházból rendeltem, akkor megnéztem a Humanity Tudástárat, ahol számtalan klassz receptet tesznek közzé a webshopban kapható alapanyagok felhasználásával.

A legjobb xantán gumis recept a napvédő krém Q10-el. Ezt így tavaszhoz közeledve minden nap fogom kenni az arcomra, tudniillik a hosszú tél utáni első napsugarak kifejezetten bánthatják a bőrt – hamar kipirosodik és kiszárad, megéghet. A napkrém mellett fogok készíteni gumis arcmaszkot, mely táplálja, hidratálja a bőrt. A xantán gumi segít abban, hogy egyben lehúzható legyen a felhelyezett és órákig arcon lévő maszk.

Nem kence, de a természetes háztartási szerek témakörébe tartozó mosogatószer recept is kipróbálásra fog kerülni pár héten belül. Már alig várom, hogy a saját készítésű, bőrkímélő mosogatószeremmel mosogassak a konyhában.