Közlekedj egyszerűen a nagyvárosokban: szerezz motoros jogsit

motoros jogosítvány feltétele

A motoros jogosítvány feltételei attól függően változnak, hogy milyen motort szeretnék vezetni. A következő kategóriák vannak: AM, A1, A2 és A.

Ebben a bejegyzésben az AM típusú jogosítványról szeretnék mesélni nektek. Nem azért, mert ezt a legegyszerűbb megszerezni, hanem azért, mert ez a leghasznosabb a nagyvárosi életben. És ahogy azt ti is tudjátok, én mindig a nagyvárosi élet előnyeiről és hátrányairól, valamint megkönnyítő tényezőiről szeretek írni nektek.

Ez az ötven köbcentis motorjogsi. Vagy ha elektromos motorról van szó, akkor a maximum 4kW-os teljesítménnyel működő járgány. Egyébként, ha engem kérdeztek, érdemesebb elektromos motorba befektetni: kevésbé szennyezi a környezetet, lassan szinte bárhol fel lehet tölteni az akkumulátorát és ahogy telik az idő, minden jel arra mutat, hogy a más rendszerrel működő járműveket ki fogják tiltani sok nagyvárosból. Vagy csak visszafogni a használhatóságukat. Na de egyébként miért olyan jó ezek a hivatalosan segédmotoros kerékpárnak nevezett járművek városon belül?

Először is azért, mert picit. Könnyen elférnek két autó között és így akkor is haladni tudsz velük, ha épp dugó van. A biciklikhez képest azonban sokkal gyorsabban tudsz haladni, ráadásul nem izzaszt meg annyira, mert nem kell mozogj. Ez nagyon fontos lehet, ha például munkába szeretnél járni velük. Valószínűleg senki sem szeretné, ha egész nap téged kellene szagolnia, de ezekkel a motorokkal nem hogy nem izzadsz meg, de még menő is leszel, hogy így jársz munkába és nem tömegközlekedéssel vagy autóval, ahogyan az emberek nagy százaléka teszi.

És akkor mit érdemes tudni a jogosítvány feltételeiről?

Be kell töltened hozzá a 14 éves kort, de végzettség és orvosi alkalmassági vizsgálat már nem szükséges hozzá. Ennyi. Végig kell csinálnod egy tanfolyamot, egy sikeres KRESZ vizsgát és egy sikeres forgalmi vizsgát.

Mi kerül ezek közül pénzbe? Minden! A tanfolyam, a vizsgák, a motorbiciklid és a megfelelő felszerelés. Mi kell egy ilyen kis motorhoz? Sisak mindenféleképpen. Aztán egy jó kesztyű sem árt, mert a menetszél még egy ilyen viszonylag lassú sebességgel közlekedő motoron is úgy tönkre tudja tenni a kezeidet, hogy utána kézkrémben kell áztatnod. Nem viccelek. És ha nem elég jó a kézkrémed, akkor még az sem segít. De a kesztyű megelőzi ezt az egész szituációt. Vehetsz például esőfelszerelést is, de az már tőled függ, hogy mennyire akarod tűzön vízen keresztül nyomni ezt a városon belüli motoros közlekedést. Érdemes venni egy jó kis motoros cipőt is, aminek jellemzően hosszú a szára, hogy a levegő ne fusson be a nadrágod alá. (A motoros csizma már komolyabb kategória nagyobb motorokra, komolyabb utakra). Ugyanígy, szerintem érdemes befektetni egy egyszerűbb motoros dzsekire. Egy egyszerű bőrdzseki, aminek nem fúj be a szél a cipzárnál, máris megteszi. És itt be is fejeztem a felsorolást. A robogó tényleg nem követel sok felszerelést, de azért számítani kell ezekre is, amikor motorozásra adjuk a fejünket.