Műanyag ablak szellőző beépítése városi lakásokban

Így lettem én pesti lány

Sose felejtem el azt a pillanatot, amikor vidékről végre felköltöztem Budapestre, a fővárosba. Tele voltam gátlással és szorongással, hogy vajon hogy fogom majd megállni a helyem a nagy forgatagban. Ugyanakkor tele voltam egy csomó vágyakozással és kíváncsisággal is, mert mindig is vonzott a nagyvárosi lét. Úgy éreztem, a fővárosba történő költözéssel egy csomó ajtó és lehetőség kinyílik előttem. Aztán a félelmeim ellenére szerencsére hamar be tudtam illeszkedni. Nem mondom, hogy az elején nem szippantott be egy kissé az egyetemista lét és a nagyváros adta lehetőségek, de idővel sikerült megtalálnom az egyensúlyt a fővárosban is. Így amikor döntést kellett hoznom, hol is telepedjek le, akkor a fővárost választottam a párommal.

Műanyag ablak szellőző beépítés nélkül nincs védelem a penészfoltok ellen

Nekünk hitel segített az elinduláshoz, viszont cserébe gyönyörű, új építésű lakásba költözhettünk. Az otthonunkat az első pillanattól kezdve imádtuk, mind a ketten úgy éreztük, megérkeztünk. Az új műanyag nyílászárók is nagyon jól tartották a hőt, a téli időszakban volt, hogy még a pára is csurgott le az ablak üvegén! Igen ám, csak hogy mindennek hamar meg is lett a böjtje. Műanyag ablak szellőző beépítés híján ugyanis a pára nem tudott távozni a lakásból, nem történt meg a megfelelő hőkiegyenlítés sem, és a szoba sarkában elkezdtek megjelenni az első penész foltok. Rendesen kétségbe estünk, és számos ismerősünket megkérdeztük, mit gondolnak, most hogyan tovább. Egyikőjük pedig a figyelmünkbe ajánlotta a muanyagablakom.hu oldalt, ahol igen mélyrehatóan foglalkoznak a műanyag ablak szellőző beépítés témájával.

Az oldalt böngészve tulajdonképpen azzal kellett szembesülnünk, hogy a megjelenő penészfolt bizony lehet probléma a jól záró, műanyag ablakok esetében. A jelenség, ami vélünk történik, az gyakorlatilag annyi, hogy nagy a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, és egészen egyszerűen nem történik meg a hőkiegyenlítés. Az oldal olyan hasonlattal él, hogy ez olyasmi, mint amikor folpackba csomagolsz egy szendvicset. Egy idő azt veheted rajta észre, hogy apró páracseppek jelennek meg a folpackon. Ugyanezt teszi a műanyag ablak is műanyag ablak szellőző beépítés nélkül. Ez persze a következő meglepetést okozta a számunkra, korábban ugyanis nem hallottunk erről a technikáról, gy azzal sem voltunk tisztában, hogy egyáltalán ilyesmi beépítése lehetséges volna.

Így (ne) építsd be a műanyag ablak szellőzőt

Pedig a technológia maga nem ördöngösség. Ez gyakorlatilag egy kicsike szellőztető berendezés, amit az ablak kávájába, keretébe, vagy peremébe lehet beépíteni. Még csak áramellátás sem kell a működtetéséhez. Ez a szenzor érzékeli a kinti és benti tér hőmérséklet különbségét, és ha úgy ítéli meg, akkor megnyitja a szellőztető funkciót az optimálisabb hőkiegyenlítés érdekében. Még a szénmonoxid koncentrációt is képes érzékelni! Azt azonban nem gondolom jó ötletnek, hogy gyorsan mindenki maga kezdje el megpróbálni szétszedni és beépíteni a szellőztetőt az ablakba. Ezzel ugyanis súlyos károkat tehetünk az ablak szerkezetében, ami a nap végén sokkal többet fáj, mintha a művelet elején is már szakértőhöz fordultunk volna! Mi biztosan megejtjük a műanyag ablak szellőző beépítését, és az is biztos, hogy ennek nem egymagunk fogunk neki állni. Nektek van már tapasztalatok ezzel a rendszerrel?