Városi grillezés – vissza a természetbe

Már jó ideje élünk a hatalmas városban. Nagyon szeretem az itteni pezsgést, a kultúrát, azt, hogy mindig van valami érdekes, hogy sosem kell gondolkoznom, mit csináljak, hová mozduljak ki, mondjuk a gyerekekkel. Vannak dolgok viszont, amelyek igenis hiányoznak.

A férjem, ahogyan már meséltem is, faluról jött. Neki talán egy kicsit nehezebb megélni azt, hogy itt más az élet ritmusa, mások az emberi viszonyok és más lehetőségek kínálkoznak a szórakozásra is. Neki a legjobban a természetközeliség hiányzik – ezeket hosszú túrázásokkal, parkok látogatásával és egy kis balkonkertészkedéssel szoktuk pótolni. A nagyvárosban még a sápadt, apró balkonparadicsomok is képesek felidézni a falusi otthon hangulatát.

Pár nappal azelőtt, hogy a férjem betöltötte a negyedik X-et, a férjem egyik barátja izgatottan telefonált:

  • Azt olvastam az interneten, hogy a grill remek ajándék egy 40 éves férfi születésnapjára. Mit szólnál, ha a párodat meglepném valami hasonlóval?

Az ötlet hallatán hatalmasat nyeltem. Grill? A városban? Ez hogyan jutott a barátok eszébe? Hosszas faggatásra a telefonáló elárulta, hogy tudják, hogy a férjem mennyire szereti a természetet és mennyire bánja, hogy ennyire távol kell élnie a kedvenc elfoglaltságaitól. Szerették volna valamivel meglepni, de semmi ötletük nem volt, ezért rákerestek az interneten, milyen lehetőségek vannak.

A grill vásárlás ötletét egy weboldalon találták, ami egyébként elég érdekes módszerrel működik: be lehet jelölni, kinek, milyen nemű személynek, milyen alkalomra keresünk ajándékot, sőt, értékhatárt is meg lehet adni, aztán az oldal több féle webshop kínálatából felajánlja a legmenőbb lehetőségeket. Ők összedugták a fejüket, és a grillt látták a legjobb megoldásnak.

Számomra az egyetlen ijesztő az egészben az volt, hogy mivel társasházban lakunk, a környék nem igazán alkalmas a sütögetésre. Aztán vakargattam egy kicsit a fejemet és eszembe jutott egy remek ötlet.

  • Vegyétek meg a grillt, kérlek, de úgy készüljetek, hogy rögtön ki is kell próbálnotok! – mondtam a férjem barátjának, és én lázas szervezésbe kezdtem.

Először kártyákat készítettem, és bedobtam a szomszédok postaládáiba. Röviden elmeséltem a történetünket, és igyekeztem az Ajándék Varázsló weboldal által kínálat „szakirodalommal” alátámasztani a választásomat. Aztán vásárolni mentem, és iszonyúan reméltem, hogy a nagy napon senki sem húzza keresztül a terveimet.

Szerencsére a férjem szülinapja pont szombatra esett, így mindenki ráért, nem kellett aggódni, hogy az én drágám megsejt valamit… Dél körül már elkezdtem utalgatni arra, hogy születésnapja lesz majd, és úgy tettem, mintha az ünnepi ebédet szeretném elkészíteni – közben viszont a konyha ablakán adogattam ki a belső udvaron álló barátoknak.

Amikor odakintről már érezni lehetett a sülő hús illatát és a folyosóról behallatszott a lakók beszélgetése is, úgy döntöttem, itt az ideje, hogy leleplezzem a nagy meglepetést.

  • Gyere, kész az ebéd! – szóltam be a szobába az étkezőből. A belépő férjem a legnagyobb meglepetésére csak egy üres asztalt, és gondosan letakarított tűzhelyt talált…
  • Kicsit tovább! – irányítottam őt a bejárati ajtó felé.

Szegény az egészből semmit sem értett, gyanakodva kinyitotta az ajtót, és amit odakint látott, attól azonnal könnybe lábadt a szeme.

  • BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT! – hallatszott odakintről, a férjem pedig könnyes szemmel visszanézett rám.

Én csak ekkor láttam meg, mi zajlik odakint. A látvány minden képzeletemet felülmúlta! Az összes szomszédunk, a férjem rengeteg barátja, és néhány távolabbi ismerős is az apró udvarban tömörült, már hamisítatlan, sütögetős partyhangulatban. Mindenki összegyűlt, hogy köszöntse a férjemet.

Nem csak amiatt nem kellett aggódnom, hogy a szomszédok esetleg dohogni fognak az ünnepség miatt – mindenki ott volt és örömmel vett részt az ünnepségen. Attól sem kellett tartanom, hogy a váratlan tömeg miatt kifogyunk az enni vagy innivalóból. A legtöbben valamilyen finomsággal vagy egy üveg itallal érkeztek.

  • Ez pedig a tiéd! – mondták a férjem barátai, amikor levezették őt a grill asztala köré. Azt hiszem, ez volt a pillanat, amikor eltörött nála a mécses.

A weboldalnak, amit a barátai találtak, igaza volt. A grill tényleg tökéletes ajándék egy negyven éves férfi születésnapjára. Főleg abban az esetben, ha az illető barátságot, törődést, és egy kis otthoni hangulatot is kap mellé.