Napelem rendszer támogatás nem csak családoknak!

A napelem rendszer támogatás már nem csak lakossági szinten érhető el! Újabb pályázatot hirdettek, ami ezúttal nem a lakosságnak, hanem a vállalkozásoknak kedvez.

Biztosan emlékeztek arra, amikor a lakosságot érintő napelem támogatásról írtam. Ennek a történetét itt olvashatjátok el: https://thulecity.hu/napelem-lakossagi-tamogatas-segitsegevel-konnyen-epitheto-varosban-is/ .

Azóta annak a pályázatnak azt hiszem, már vége van. Ezúttal pedig a családok helyett a vállalkozásoknak szeretnének segítséget nyújtani abban, hogy elinduljanak a környezetvédelem útján.

Világszínvonalú problémává nőtte ki magát a környezetszennyezés, minden ország, minden város, minden család a saját lelkiismerete szerint kíván az ügyért tenni. Mindenki megteszi, ami tőle telhető, de sokszor ez nem elég.

Globális szinten említhetünk olyan megmozdulásokat, mint a szmogriadó, a károsanyag kibocsátás, az erdőtüzek együttes erővel történő megfékezése, a lehalászás, illegális vadászat visszaszorítása.

Ezek mind a földünk, a környezetünk épségéért tesznek. Lokális megmozdulásokra is rengeteg példa létezik, a legjellemzőbbek a szemétszedési akciók, a közös komposztálás, vagy a kötelező jellegű szelektív hulladékgyűjtés.

Vannak olyan táplálkozási trendek, amelyek szintén a környezet kisebb mértékű pusztítását hivatottak szolgálni.

Ezek mind a mi érdekeinket szolgálák, de sajnos még mindig nem elég. Ahhoz, hogy a földünk ásványkincseit ne fogyasszuk gyorsabban, mint ahogyan azok újra termelődnének, át kell állnunk a megújuló energiaforrások használatára. Ezek közül is a legkedveltebb a napenergia.

A napelemek felszerelése, ahogyan már írtam, igen költséges, a megtérülési ideje pedig viszonylag hosszú, de ahogy felszereltük őket, már büszkén mondhatjuk: megtettem, amit meg tudtam.

A meg nem újuló energiaforrásaink védelme érdekében most nem a lakosság, hanem a vállalatok kaptak lehetőséget energetikai korszerűsítésükre.

Az akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás azért kerül kiosztásra, mert felismerték azt, hogy nem a lakosság, hanem a termeléssel foglalkozó vállalatok az áram legjelentősebb fogyasztói.

Magyarország áramellátását egyébként nem is 100%-ban saját forrásokból biztosítjuk, az ország függ másoktól, áramot kell importálnunk külföldről. Ez nem tesz jót a gazdaságnak, ahogyan az ilyen mértékű áramhasználat a környezetnek sem. Éppen ezért szeretnék mérsékelni az ilyen forrásokból eredő áramfelhasználást, ennek a legjobb módja pedig, ha a valóban jelentős mennyiséget fogyasztó vállalatokat napelemek telepítésére ösztönzik.

Tévhit, hogy a napelemek nem tudnak kiszolgálni egy nagy céget. A https://napelemprojekt.hu/ oldalon olvastam példákat arról hogy cégeknek, önkormányzatoknak is telepítettek már napelemet, amivel az adott intézmény, vállalat természetesen nagyon jól is jár, hiszen sokat spórolhat egy ilyen, környezetbarát rendszer telepítésével.

Egy cég teljes áramellátásához természetesen a családi házaktól eltérően természetesen sokkal több napelemre van szükség, ezeknek a telepítése pedig értelemszerűen jóval költségesebb. A kis – és középvállalkozások nem tudnak ilyen mértékű befektetést teljesen önerőből finanszírozni.

Ezért jött létre ez a támogatás, aminek segítségével a kisebb vállalatok is belevághatnak a napelemek telepítésébe.

A https://napelemprojekt.hu/ oldalon az igénybe vehető napelem rendszer támogatás feltételei és a pályázat részletei is olvashatóak. Én is innen értesültem róla. Igaz, rám ezúttal nem vonatkozik a pályázat.

Ugyanez a cég egyébként igazán profi a napelemek telepítésében, hiszen nem csak családi házaknak segítettek, hanem önkormányzatok és vállalatok igényeit s ki tudják elégíteni. A segítségükkel bármilyen vállalat napelemhez juthat.

Természetesen a pályázat feltételeinek megfelelően dolgoznak, és amennyiben egy pályázó elnyerte a vissza nem térítendő támogatást, segítenek a kivitelezésben. Hihetetlenül profin dolgoznak, a referenciák pedig magukért beszélnek.

Nagyon jó lehetőség ez a napelem rendszer támogatás az összes magyar vállalatnak, remélem minél többen tudomást szereznek róla és igénybe is fogják venni.

Az energetikai függetlenedés, a spórolás és a környezetvédelmi szempontok mind a napelemek mellett szólnak, és most, ezzel a vissza nem térítendő pályázattal azok is belevághatnak, akiknek korábban pénzügyi okokból esélyük sem lett volna napelemes rendszer telepítésére.

A napelemes rendszer támogatás az egyik legjobb dolog, ami történhet egy vállalattal. Innentől kezdve sokkal többet spórolhatnak, a villanyszámlára el nem költött pénzt más korszerűsítésekbe vagy akár a dolgozók, alkalmazottak bérének emelésébe is fektethetik. A napelemekkel ha jobban belegondolunk, mindenki jól jár.

napelem rendszer támogatás
napelem rendszer támogatás

Remélem, hogy 10 éven belül már nem lesznek ilyen pályázatok. Nem azért, mert ne lennének jók, hanem azért, mert már nem lesz olyan cég, aki nem megújuló energiákat használ a termelése során. Naív álom, de remélem, hogy meg fog valósulni.