A jövő városa

A jövő városában valószínűleg lesz pár dolog, ami épp olyan lesz, mint most. Lesznek például kínai éttermek, lesz idegesítő sorban állás, és lesz cédula, ha rossz helyen parkoltál.

De lesznek új dolgok is. Például repülő autók, sőt, talán robotok is.

Végül pedig lesznek olyan dolgok, amikből már most is van, de csak nagyon kevés. A jövő városa ugyanis telis tele lesz majd napelemekkel.

Az én házamra, és a műhelyemre is jövőre szerelik majd fel a paneleket. Te gondolkodtál már rajta, hogy belevágj?

Persze, komoly döntésről van szó, amit nem szabad sürgetni, vagy erőltetni – de én úgy okoskodtam, hogy minél hamarabb meg akarok szabadulni a villanyszámlámtól.

Abban már biztos vagyok, hogy jövőre kiépíttetem a rendszert, csak abban nem vagyok még biztos, hogy milyen feltételekkel. Idén is figyeltem a napelemes pályázatokat cégeknek és magánszemélyeknek, de sajnos még nem tudtam belevágni a kiépíttetésbe. Azt pedig még nem lehet tudni pontosan, hogy jövőre milyen feltételekkel lehet majd pályázni – de úgy néz ki, nem rosszak a kilátások.

Addig is rendszeresen ellenőrzöm a sporoljnapelemmel.hu-t (ezt csinálom már idén nyár óta), és kíváncsian várom, mikor lesz olyan napelemes pályázat cégeknek, amivel jól járhatok.

Azt olvastam, hogy valószínűleg lehetséges lesz majd komolyabb, vissza nem térítendő lakossági támogatást is igénybe venni jövőre, de ennek egy úgynevezett „bruttós” elszámolás lesz majd a követelménye, a jelenlegi „szaldós” elszámolási rendszerrel szemben. Ez nagyjából azt takarja, hogy a jelenlegi rendszerben a fogyasztó (ez én vagyok) ugyanannyiért adja el a fölösleges energiát a szolgáltatónak (ez meg az Elmű-Émász), mint amennyiért akkor vásárolja, amikor nincs, vagy nincs annyi napfény – például éjszaka, vagy a tél közepén. A bruttós elszámolásnál azonban már a szolgáltató (valamilyen központi szabályozás alapján) fogja meghatározni, hogy mennyiért vásárolja vissza az energiát. Azt nem tudom még, hogy a céges pályázatoknál is lesz-e majd hasonló követelmény.

Száz százalék, hogy a bruttós rendszerben is meg fogja érni napelemet használni, de lehet, hogy a jelenlegiben jobban – így abban sem vagyok még teljesen biztos, hogy megvárom, hogy 2021-ben milyen lesz a napelemes pályázat cégeknek. Ha hasonló követelmények lesznek, még az is lehet, hogy belevágok önerőből.