Monokristályos napelem a városiak kedvence?

Amikor először néztem utána a napelemes rendszereknek, önkéntelenül elgondolkodtam azon, hogy mi a különbség a sokak által emlegetett monokristályos napelem és polikristályos napelem között.

Egy pörgős városi élethez melyik a jobb választás?

Vajon mindegy, hogy vidéki házról vagy városi társasházról van szó? Egy vállalkozás számára melyik a nyerőbb?

A kristályos rendszer egy gondosan kidolgozott technológia, amely során szilíciumot használnak.

Létezik egykristályos, „egy tömbös”, illetve több kristályos, több tömbből álló rendszer.

Mindenképpen figyelembe kell venni adott épület helyzetét, emellett a környék éghajlatát, napos órák számát, és egy sor egyéb szempontot. A különböző igények más-más megoldást kívánnak.

A legésszerűbb, ha ellátogatunk erre a weboldalra, és megérdeklődjük a szakemberektől. Ugyanis leginkább ők tudnak konkrét megoldásokat ajánlani az igényeknek megfelelően.

Melyiknek jobb a hatásfoka? A legtöbb embert valószínűleg ez a kérdés foglalkoztatja, mikor térül meg? Hogyan döntsön, melyik választás a számára megfelelő?

Iszonyúan könnyű elveszni a részletekben, és még könnyebb helytelenül választani, ezért ahogyan az egészségünk esetében is kikérjük orvosunk, gyógyszerészünk tanácsát, ez esetben is érdemes szakemberhez fordulni.

Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi napfény éri közvetlenül az adott épületet, ugyanakkor az sem, hogy melyik oldalra billen a mérleg, a napfényes, avagy a felhős órák javára.

A monokristályos napelem miért népszerűbb? A jobb hatásfok sokak számára ígéretes, és mellette teszik le voksukat. Egy felhősebb időben is ugyanúgy tudja hasznosítani az energiát, mint egy napfényesebb napon? Mindkét típus mellett vannak előnyök és hátrányok, emiatt borzasztóan nehéz laikusként megítélni melyikkel nyerünk. Alapos utána járás és kérdezgetés szükséges ennek eldöntésére.

Ahogyan a városi és a vidéki életet is nehéz összehasonlítani, ugyanez a helyzet az egykristályos és többkristályos napelemekkel is. Nem állíthatunk rangsort, hiszen mindegyiknek megvan a maga erőssége, és más-más igények esetén más választás szükségeltetik.

Érdemes figyelembe venni az árakat is, a megtérülési időt, a hatásfokot, de ami a legfontosabb mennyire és milyen módon fogjuk az általuk nyújtott energiát használni.