Városi vagy vidéki székhelyszolgáltatás a jobb? Utánajártam!

Ha megpróbálnám felsorolni, hogy micsoda előnyei vannak a városi életnek a vidékihez képest, azt hiszem, hogy rendkívül sokáig jutnék anélkül, hogy a székhelyszolgáltatás szót kiejteném a számon. Pedig a megannyi szolgáltató, üzlet, látványosság, park és miegymás között ez is lehet egy óriási előny. Vagy mégsem? Elvégre sokan vannak, akik nem egy városban jegyeztetik be a cégüket, hanem pont hogy vidéken. De vajon miért csinálják így? Talán jobban megéri? Hol van ebben a trükk? Mindig érdekelt ez a téma, úgyhogy most úgy döntöttem, hogy utánajárok. Na persze, nagyon messzire nem kellett mennem, éppen csak a neten böngészni egy kicsit.

Elég hamar rátaláltam a topcegalapitas.eu weboldalra, arról válaszokra leltem az ügyben. Ők székhelyszolgáltatásban, cégalapításban és cégmódosításban utaznak.

Alapvetően kétféle székhellyel lehet náluk ezt a szolgáltatást igényelni. Az egyik a budapesti – értelemszerűen a városi cím -, a másik pedig egy újlengyeli cím, ami egy Pest megyei község. Okkal merül fel a kérdés, hogy na jó, de miért akarna valaki ott székhelyet bérelni? Mivel tud többet az a vidék, mint a fővárosi? A válasz rendkívül egyszerű, csak ha az ember nem mozog ilyen körökben, akkor nem feltétlenül jut eszébe: IPA mentesség.

Az IPA, vagyis az iparűzési adó egy olyan adónem, amit a vállalkozásnak a helyi önkormányzat felé kell fizetni azért, hogy ott üzleti tevékenységet folytathasson. Nem lesz meglepő, hogyha azt mondom, hogy ez Budapesten létezik és tényleg fizetni kell. Azonban vannak olyan vidékek az országban, ahol az üzleti tevékenység ösztönzésére való tekintettel bizonyos szektorok IPA mentességet kaphatnak. Újlengyelben is ez a helyzet, ott sem kell az iparűzési adó miatt fejet vakarni, mert nincs.

Ennek tudatában visszatérve a topcegalapitas.eu oldalára nem lesz meglepő az sem, hogy az újlengyeli székhelyszolgáltatás bizony drágább, mint a budapesti. Itt jön képbe tehát az a matekozás az igénylő részéről, hogy meddig tud előre gondolkodni a bevételeket illetően. Nyilván minél inkább, annál jobb, mert annál közelibb képet kaphat arról, hogy milyen bevételekkel és költségekkel számolhat a vállalkozás kezdeti időszakában. Ennek a tisztánlátása azért fontos, mert ennek alapján lehet mérlegelni, hogy megéri-e a drágább, újlengyeli székhelyszolgáltatást igénybe venni, vagy ugyanolyan jól jár a pesti megoldással is.

Ha konkretizálom az összegeket, akkor az egyik 29 900 Ft + Áfa, míg a másik 39 900 Ft + Áfa. Mit foglal ez magában? Természetesen a székhelyszolgáltatást 6+1 ajándék hónap időtartamra az igényelt helyen. Ennek mindennemű előnyét, vagyis hogy nem kell ott tartózkodni a helyszínen, átveszik és szkennelve elküldik a postát, leveleket, hivatalos iratokat és hasonlók. Mindeközben pedig természetesen lehet használni a budapesti irodák tárgyalói, amennyiben szükség van rájuk.

Mivel ezek a csomagok nem önmagukban székhelyszolgáltatások, hanem cégalapítással kapcsolt lehetőségek, ezért nem csak a címet kapja meg ezekért az összegekért a megrendelő, hanem még jó pár más segítséget is. A csomagokhoz tartozik egy egyórás személyes konzultáció, amelynek során fel lehet tenni az esetleges kérdéseket, illetve el lehet intézni a cégalapításos papírügyeket. Ezt aztán az ügyvéd helyben ellenjegyzi és elindul a bejelentés a cégbíróság felé. Ott általában 2-3 nap alatt megtörténik a cég bejegyzése, amiről a topcegalapitas.eu e-mailben értesíti a megrendelőt, aki aztán tudja intézni a további teendőket.

Szóval ha székhelyszolgáltatást igénylünk, akkor tulajdonképpen egy komplex csomagot rendelünk meg, amiben minden benne van, ami egy induló vállalkozásnak fontos lehet.

Remélem kiderült ebből az írásból számotokra is, hogy nincs olyan, hogy általánosan jobb, vagy rosszabb. Egyedi eseteknek vannak, mindenkinek aszerint kell mérlegelnie, hogy hol kell neki a székhelyszolgáltatás, hogy milyen kilátásai vannak a jövőre nézve anyagi oldalon. Ha pedig ennek a megítélése nehézségeket jelent – ami egy kezdő vállalkozás és vállalkozó esetében egyáltalán nem meglepő -, akkor érdemes kikérni egy szakértő segítségét. Például egy könyvelő vagy adótanácsadó sokat tud hozzászólni egy-egy ilyen témához.

székhelyszolgáltatás